Pikkuliitäjät

Kerhon WAP-sivujen käyttöohje

Jos et ole koskaan käyttänyt WAP-palveluita tai sinulla ei ole harmainta käsitystä mikä GPRS on, suosittelisin katsomaan puhelimen spekseistä pystyykö puhelimesi liitämään sivuille. Jos löydät sanan WAP, pääset sivuille - jos löydät myös sanan GPRS, pääset sivuille halvalla ja nopeasti! Käytännössä kaikki uudet ja ei ne ihan halvimmat puhelimet tukevat WAP/GPRS -yhteyksiä.

Mutta WAP on kamalan kallis!

No eikä ole! Mutta voi olla... Jos puhelimessasi on GPRS WAP, sentraalisantrasi laskee pelkästään pikkuruisia tavuja, joita puhelimesi lähettää ja ottaa vastaan. Koska laskutus ennen GPRS-yhteyttä hoidettiin yhteyden keston mukaan siirretyn datan sijasta, tuli WAP-palvelujen käyttäminen kalliiksi. Pyöreästi voi sanoa, että sivuilla vierailu GPRS-yhteyden yli maksaa puoli senttiä, jos katsoo esim. säätiedot ja uusimmat viestit.

Eli toimiiko se WAP ihan tuosta vaan?

Jos et ole koskaan käyttänyt WAP-palveluja, etkä muista koskaan saaneesi puhelimeesi mitään multimedia-asetuksia, kannattaa surffailla oman puhelinoperaattorin nettisivuille ja laittaa asetukset kuntoon. Alla on linkit yleisimmin käytettyjen operaattoreiden GPRS-yhteysasetuksien tilausohjeisiin.

Dna
Kolumbus (Elisan asetukset)
Saunalahti
Sonera

No mitä palveluita sivuilla sitten on?

Tällä hetkellä sivuilla on kolme hyödyllistä palvelua. Ensimmäinen on näiltäkin sivuilta tuttu keskustelualue, toinen mahdollistaa aina tuoreiden Kuhasalon säätietojen hakemisen, ja kolmas on metar -palvelu, joka mahdollistaa lähes kaikkien maailman METAR-tietojen hakemisen kännykkääsi! Sitten se hyödytön palvelu. Sekin voi kyllä olla hyödyllinen, koska jo katsomalla palvelua se voi nostaa mielialaa kummasti. Ainakin niitä joilla on värinäytöllinen puhelin ja jotka voivat siihen laittaa hienon taustakuvan. Jos haluat jonkun tietyn kuvan taustakuvaksi, etkä osaa oikein kuvankäsittelyä, lähetä se Ilkalle sähköpostilla ja kerro minkä osan kuvasta haluat taustakuvaksi. Jos taas osaat käsitellä kuvia, tee kuvasta esim. 128x128-pikselin kokoinen (riippuen puhelimesi näytön resoluutiosta) ja lähetä se taas sähköpostilla, niin lisään kuvan sivuille.

Kuulostaa hyvältä! Eli käytännössä...?

Hyvä lähtökohta on, että surffataan oikeaan osoitteeseen: http://wap.svlk.com
Voitkin lisätä samalla sivun kirjanmerkkeihin tai aloitussivuksi, koska olet kuitenkin tyytyväinen sivuihin. Jos puhelimesi asetukset ovat kunnossa, pitäisi näytölle aueta valikko:

Keskustelua
Kuhasalon sää
Metar
Taustakuvat

Valitse ensin vaikka Metar. Omassa puhelimessani linkit avautuu suoraan kun painaa vihreätä luuria. Muuten pitää painaa Valinnat ja Avaa linkki. Jos sivut vielä toimii, pitäisi avautua näytölle jotakin tällaista:

Paikka:
[ efjo ]
Hae metar
EFJO 011220Z
13006KT 100V170
3000 -SN FEW014
jne...

Oletuksena sivulle tullessa ladataan EFJO:n sää. Jos haluat hakea esim. Lappeen rannan METAR:n, valitse "tekstikenttä" paikan alapuolelta ja kirjoita siihen "eflp". Suurilla ja pienillä kirjaimilla ei ole väliä. Hyväksy syöttämäsi teksti. Näytössä pitäisi näkyä Joensuun METAR, kunnes valitset "Hae metar". Nyt sivulle (toivottavasti) latautui Lappeenrannan METAR.

Kun METAR:n tuijottaminen alkaa tympäistä, kannattaa rullata sivun alalaitaan ja painaa Takaisin-linkistä tai vaihtoehtoisesti puhelimen Poistu-painikkeesta. Kun palaat takaisin valikkoon, ei sivua ladata turhaan uudestaan, vaan se on puhelimen muistissa.

Keskustelualueen käyttö ei pitäisi olla sen erikoisempaa kuin METARin hakeminenkaan. Kun luet viestejä, niistä näytetään ainoastaan ensimmäiset 200 merkkiä. Koko viestin voit lukea painamalla viestin lopusta "Jatkuu..."-linkkiä.

Taustakuvien latauksen toimivuutta en ole kokeillu muulla kuin Nokia 6610-luurilla, mutta luulisin että se toimii kaikilla puhelimilla, jotka taustakuvia tukevat. Ei muuta kuin valitset kuvan linkin ja puhelimesi alkaa lataamaan sitä. Latauksen päätyttyä voit katsoa sitä yleensä pienempänä kuvana ja kun kuva tallennetaan taustakuvaksi puhelimeen, se näyttää paljon paremmalta. Voit katsella tämän hetkisiä ladattavissa olevia taustakuvia täältä.

Pitkäjänteisimmille (jotka tänne asti jaksoivat lukea) vielä sellainen vihje, että ainakin Nokialaisissa 0-näppäin toimii pikanäppäimenä GPRS-yhteyden avaamiselle. Ladattava sivu on aloitussivu, joten jos vaihdatte aloitussivuksi http://wap.svlk.com, pääsette sivulle todella näppärästi! Siis kerhon sivu aloitussivuksi, jonka jälkeen sivulle pääsee painamalla 0-näppäintä pitkään.

Ja palautetta keskustelualueelle taas! Jos sivu toimii jotenkin hölmösti puhelimellasi, niin ilmoita. Joko keskustelualueelle tai sitten vaikka ilkka@svlk.com